Review
10.2.24

Husqvarna MC6 review

Husqvarna MC6 review

Voordat je de review gaat lezen van het 2024 model van de MC6 eerst een algemeen verhaal

Husqvarna is is voor het grote publiek grasmaaiers en kettingzagen, maar is ooit begonnen in 1886 met jawel... fietsen. Sinds 1903 produceert Husqvarna motorfietsen, maar besloot in 2019 de stap te zetten naar de e-MTB-markt. Dit lijkt gek, maar Husqvarna maakt ook crossmotors waarbij elektrificatie de laatste jaren een enorme innovatie is. Husqvarna, samen met GasGas en Felt, onderdeel van de PMAG Group die eigendom is van KTM. De specifieke fietsdivisie heeft duidelijk ook grote ambities, waaronder de uitbreiding van het Europese assemblage- en productiemogelijkheden in de komende jaren. Toch toont het al veel toewijding aan haar productassortiment met unieke frameontwerpen en batterijoplossingen die in eigen huis zijn ontwikkeld.

Husqvarna MC6 Model 2024

De MC6 is misschien wel de grootste innovatie op fietsgebied voor Husqvarna

We gaan je flink bijpraten, dus ga er maar echt even voor zitten.

Allereerst de Geometrie van de MC6

Gezien zijn brede doelmarkt streeft de geometrie van de Husqvarna Mountain Cross naar een soort gulden middenweg. De 65,5° balhoofdhoek is aan de conservatieve kant voor een e-MTB met deze veerweg, hoewel het zou moeten voorkomen dat het stuur te los aanvoelt op vlakkere hellingen. En de 77° zitbuis hoek streeft ernaar de rijder in een goede positie te brengen op steile beklimmingen zonder te veel gewicht op de handen te laten rusten.De reach-metingen zijn vrij typisch over de vier frame maten, en dankzij het 27,5 inch achterwiel is de lengte van het achtercentrum relatief kort met 445 mm. Eenmaal elektrisch gereden met een 27,5 Inch achter ter 29 Inch voor, dan wil je niet meer anders. je gaat zo makkelijk door de bochten, het is echt een totaal andere ervaring.

Het design

Met name de MC6 is met zijn kleuren zwart/wit een designklassieker aan het worden. Als we naar de MC6 kijken voelt het alsof je naar een crossmotor kijkt. Dit omdat de motor goed in het zicht is geplaatst ipv dat deze zoals andere fietsmerken wel eens half weggewerkt wordt. Dit in combinatie met de stoere wit matte lijnen van het frame en de zwarte achterkant zorgen voor een unieke uitstraling die je op geen een andere e-MTB zult tegenkomen.

De FOX Float 36 Factory heeft zichzich wel bewezen afgelopen decinia

De vering

De vering van 150MM (FOX Float 36 Factory) voor is verrassend. Je denkt niet dat je dit nodig hebt, maar als je hard door de bochten moet kom je echt een heel eind, zelf op de Nederlandse routes. Het is relaxed fietsen op een Full-Suspension, de MC6 voelt als een Amerikaanse auto op de MTB route. Dat komt vooral door de FOX Float X Factory, Air, 230x62.5 mm achterdemper. Fox doet waar hij goed in is, en dat is dempen.

De nieuwe 2024 Shimano EP801 Motor

De EMTB motor van de Husqvarna MC6

De  MC6 van Husqvarna beschikt over de nieuwe (2024) EP801 motor van Shimano. Deze motor stond al bekend om zijn perfecte trapondersteuning en dit kostewat extra batterij vermogen. Toch is er bij Shimano goed doorontwikkeld en kan de nieuwe motor beter omgaan met het energiebeheer. Er is ook een upgrade gekomen in de batterij. Deze is 720Watt en de hele fiets is afgestemd op deze batterij. Een extender die je uit evenwicht brengt is dus niet meer nodig. De nieuwe motor (2024) heeft 100Watt meer vermogen dan de oude, dat is natuurlijk altijd prettig, al ging de oude ook al als een raket. Shimano is een van de weinige motoren die als hij heet wordt niet minder gaat presteren. Tijdens onze tekst in België hebben wij 1 dag rondgereden op de ECO stand en reden we 90KM. De dag daarna gingen we naar de Trail stand en reden we 45KM op de trails. De Boost stand geeft iets meer power na een langzame bocht, en eerlijk gezegd went dat ook best wel snel.

De App

Met de handige Shimano App is alles in te stellen aan de EP801 motor. Wil je met je vrienden mee die met een normale MTB rijden? Dan stel je de ECO modus nog lager in om het leuk te houden voor je vrienden. Je kunt echt ieder detail instellen, maar eerlijk is eerlijk, eenmaal goed ingesteld en gefinetuned raak je niet snel je telefoon meer aan.

Fox Vering

Merken festival

Banden van Schwalbe of Pirelli (naar jouw keuze, want wij merken bij vele een voorkeur), Carbon velgen van Newman en alles met de top van Shimano afgewerkt voelt het aan als een merken festival. Het zit gewoon simpel. Als alle merken gewoon goede spullen maken, en deze zet je op een topframe kan het bijna niet stuk, en dat is het geval met de Husqvarna MC6. De fiets is een juweel voor het oog, maar een brute kracht voor de biker.

Optie: Elektronisch schakelen

Hou je net zoals ons van elektronisch schakelen? Dit bieden wij aan als optie op deze fiets. Evenals een elektronische dropper.

Zelf proberen?

Maak een gratis testrit in Ermelo of Harderwijk om de MC6 te ervaren. Het is tenslotte geen pakje boter! Wil je dat we mee fietsen met bijvoorbeeld een MC5? Om op de helft even te wisselen? Heel graag! Wij willen natuurlijk niets liever dan even het bos met je in.

4.8 / 5 over 21 reviews
“Perima luisterd en denkt met je mee. Ik kwam daar met mijn Decathlon fietsje voor onderhoud. Dat kan dus ook gewoon! Top bedrijf! Top service
Koen  | Beginnend mountainbiker
4.8 / 5 From over 250 reviews
“Proxima was the only provider that could support our growth ambitions. They spoke to how we wanted to be as a business.”
Joe Schmoe | CEO & Founder of Company